Ügyvédek és az etika

Egy budapesti ügyvéd

Bármelyik budapesti ügyvéd órákat mesélhetne a jogi ügyeiről, az általa képviselt ügyfelekről, de ennek egy része természetesen titok, amit az ügyvédi titoktartás kötelme hivatott biztosítani. Egy valamire való budapesti ügyvéd természetesen többnyire van olyan helyzetben, hogy akármilyen ügyet ne vállaljon a nyakába, csak mert az éppen szembe jön vele. Ennek oka lehet –többek között- az ügyfél magatartása, az ügylet jellege, a szakterületen való kompetencia, a jártasság hiánya, vagy akár lelkiismereti okokból kifolyólag is és akkor még az egyéb, személyes jellegű okokat nem is említettük. Egy budapesti ügyvéd szakmai pályafutása során számára talán a legnehezebb a pályán az elindulás. Ennek része az eljárásrend megszokása, a munkahelyi rutin kialakítása és persze az ügyfélkör kialakítása, ami nem is olyan egyszerű dolog, ha belegondolunk.

Hogy „készül” egy budapesti ügyvéd?

Egy budapesti ügyvéd természetesen valamely tudományegyetem jogi karán készül fel majdani hivatására. Ez a felkészülés meglehetősen elméleti jellegű, ami érthető, ha csak a jogszabályok vaskos gyűjteményeire gondolunk. De ez az elméleti jelleg ennek a foglalkozásnak a természete, ahogyan a fának a levelei, vagy a termése. Alapesetben egy csomó mindent meg kell tanuljanak a hallgatók a jogi karokon, míg egyáltalán elkezdik érezni, hogy mit is jelent a jogrend, vagy az alkotmányos rend. Több ezer, vagy tízezer jogszabály és még több paragrafus, ami taglalja, hogy mi jogszerű és mi nem az. Nem csoda, hogy nagyon sok hallgató a kurzusok hallgatása közben otthagyja a pályát, amikor szembesül ennek a munkának egyáltalán csak az alapjaival és már ott ketté állnak a fülei és lezsibbad az agya. Nos, ez is egy szakma és a jellegénél fogva speciális lelki alkatot, gondolkodásmódot és érdeklődési kört kíván. Akit nem nyűgöz le az élet és a társadalmak működésének jogszabályi és törvényi háttere, annak nagyon unalmas menet lesz egy jogi egyetem elvégzése, légyen szó jogi, vagy ügyvédi hivatásról. De hát, ahogy mindenkiből nem lehet jó tanár, vagy kiváló matematikus, igaz ez az ügyvédi pályára is. Ide is kell az ember – nagyon is!

Mit csinál egy budapesti ügyvéd?

Az ügyvédek –ahogy egy budapesti ügyvéd is- még az egyetemen szakosodnak, vagyis specializálódnak egyes jogi szakterületekre és abban mélyebb ismereteket szereznek. Ettől függően, amikor majd praktizálnak, másnéven ügyvédi praxist folytatnak, ideális esetben hasznát veszik az egyetemen szerzett szaktudásuknak. Például a polgárjogot egyformán mindenkinek tudni kell, melyhez társulhatnak az egyéb szakirányok, mint például egy bűntető ügyekre, vagy társasági működésre szakosodott ügyvédek. Természetesen az így létrejött tudáshalmaz felvértezi a végzett joghallgatót arra, hogy a gyakornoki (bojtári) idő letöltése után, bejelentkezve az ügyvédi kamarához, önálló praxist indítson, vagy be is társulhat már működő ügyvédi irodákhoz, jogi társulásokhoz is. Sokan például éveket eltöltenek a gyakorlati helyükön, hogy kellő tapasztalatra tegyenek szert ezáltal.

Egy budapesti ügyvéd napja

Mégis van annak egy bája, hogy az ember a magyar fővárosban nyit ügyvédi praxist és mindennapjai a régi polgári Budapest társalgástól zsongó, dohányfüstös kávéházi órácskáit idézi, ahol egy forró kávé mellett találkozott az egyik budapesti ügyvéd leendő ügyfelével. A kávéházban hosszasan jókedéllyel ücsörgő és parolázó romantikus ügyvéd képe azonban rögtön szertefoszlik, mihelyst a hétköznapi munkájuk dandárját kitevő beadványszerkesztésekre, aláírásokra, okiratszerkesztésekre és unalmas tárgyalásokra gondolunk.

 

The following two tabs change content below.

Expediciozz

Latest posts by Expediciozz (see all)