A mi kutyánk kölykei

A magyar kutya fajták

Hazánk bejegyzett kutya fajtái ellentmondásos népszerűségnek örvendenek határainkon belül is. Míg a vizslát mindenki ismeri, addig a pumi már magyarázatot igényel, ha az egyszeri járókelővel akad dolgunk. Pedig magyar kutya fajta is van, amely szinte minden igényt kielégít, őrző védőtől a családi kutyáig. Oka ennek talán a történelemkönyvek viharosabb lapjain keresendő, mikor is a második világháború idején a benyomuló német majd orosz katonák élelmet kerestek a tanyavilágon. Háború idején a katonák élelmezése nem túl egyensúlyozott, gyakran azzal a „kiegészítéssel” párosul, amit a lakosságtól elkobozni tudnak. A tanyavilágban azonban egy egy ilyen behatolás életveszélyes lehetett, mert a kutya fajták életük árán is védték a területet. Ennek köszönhető, hogy a háború végére bizonyos fajták szinte a kipusztulás szélére sodródtak. Elsőként a kutya fajták megmentésére kellett koncentrálni, mielőtt népszerűsíteni lehetett volna őket, teljes joggal. A másik ok talán az, hogy a magyar fajták, mivel viszonylag későn kerültek nemzetközileg is bejegyzésre, nem a külcsín alapján fejlődtek. A pásztorok az alapján választottak kutyát, amire szükség volt jellemben, tudásban, habitusban, így vajmi keveset számított, hogy tartja a farkát, vagy miként áll a füle? Ez erényévé is vált a magyar fajtáknak, ám a felismerhetőségüket nem segítette elő. Ezen próbálván változatni, vegyük is végig a magyar fajtákat.

komondor-3803046_1280

Őrző védő kutya fajták

Nem teljesen helyes a definíció, de manapság a legtöbb esetben az alábbi kutya fajták gazdaságok, házak őrző kutyája. Legismertebb és legősibb nyájőrzőnk a kuvasz, s ugyan valóban ez volt az elsődleges feladata, termete tökéletesen alkalmassá tette medve-, bölény-, illetve őstulok vadászatokra is. A magyar kutya fajták legnagyobbika, robosztus alkat, megjelenése erőt, nemességet sugároz. Korábban létezett ordas, vörhenyes és sárgás színben is, ám a törzskönyvezése óta a fehér az elismert. A világos szín mindig is fontos volt, hogy az éjjeli sötétben, szürkületben jól megkülönböztethető maradjon a támadó ragadozóktól.

A magyar kutya fajták másik, bemutatást szintén nem igénylő „őrzője” a komondor. Ugyan hivatalosan pásztorkutyának nevezik, feladata valójában a nyáj őrzése volt, ennek is köszönheti nagyobb termetét és nem összekeverendő a pulival! Szőrzete valóban ugyanaz a zsinóros szőrzet, nemezes takarója védte nem csupán az időjárás viszontagságai, de támadások elől is. Híresztelésekkel ellentétben csak fehér változatban ismert.

Magyar vadász kutya fajták

Legismertebb a családi kutya fajták magyar éllovasa, a magyar vizsla. Történelmileg azonban a vizsla vadászatok alkalmával segítette a gazdáját, éppen ezért létezik „téliesített” verzióban is, mint drótszőrű magyar vizsla. Utóbbi veszélyeztetett és védett kutya fajták közé tartozik a mai napig. Kiváló szaglásuk révén tűzfészek kutató, illetve mentőkutyaként is megtaláljuk őket.

Az erdélyi kopó a méltatlanul elfeledett magyar kutya fajták egyike, jelenleg a legveszélyeztetettebb az összes közül. Oka ennek talán abban keresendő, hogy nem alkalmas családi kutyának, a ház körül is csak bajosan, sok foglalkozással marad meg. Közepes méretű kopóként vadászatokon teljesít kiválóan, és ennek megfelelően önálló jellem, igen nagy mozgásigénnyel, ez pedig felelős gazdát kíván meg

A magyar agár a legkevésbé ismert a magyar kutya fajták közül. Pedig létezik saját agarunk is. Az angol agártól robosztusabb, mostoha viszonyok között is jól megállja a helyét. Agarászatra a mezőgazdaság fejlődésével már fél évszázada nem kerülhetett sor, viszont kiváló családi kutya válhat belőle. Termete dacára jól megvan lakásban is, az agarakra jellemzően szeret a kanapén, az otthonban heverészni.

Pumi_kutyám

Terelő kutya fajták

A puli mondhatni a magyar kutya fajták nemzetközi nagykövete. Szorgalmas, találékony kutya, amely elbűvölő egyéniséggel párosul. Ehhez az egyedi küllem, mely bizonyosan emlékezetessé teszi a fajtát mind hozzájárultak, hogy népszerűsége határainkon túl is egyre nagyobb. Kifejezetten gyerekszerető, családi kutyának is kiváló, de a porta őrzését is magának követeli. Gyakran alakít ki a család egy tagjával szorosabb viszonyt, aki a kutya támogatására mindenek felett számíthat.

Szintén egyre ismertebb fajtánk a pumi, mely a pulival rokon némi terrier vért hozva a magyar kutya fajták közé. Eredetileg rettenthetetlen terelő kutya, manapság kiváló sportkutya, energikus, okos jellemével elsőrangú agility versenyző válhat belőle. Lakásban tartható, ám vitalitása sok mozgást és odafigyelést igényel.

A mudi talán a legkevésbé ismert terelőkutyánk, ritkán látni manapság már nyájak mellett. Első pillantásra szimpla keverék kutyának tűnhet, hiszen nála ugyanúgy érvényesül, hogy a küllem a tenyésztésben csupán másodlagos szerepet töltött be. Kiváló alkalmazkodóképessége nagyon sokoldalú kutyává tette, katasztrófakutyaként ugyanúgy megállja a helyét, lakásban is tartható, könnyen képezhető így a sportversenyeken is jó eredményeket mutat, de tudunk epilepszia jelző, solymászó mudiról is.

The following two tabs change content below.

Expediciozz

Latest posts by Expediciozz (see all)