A jó murva ár

Többekkel előfordult már, hogy lépkedvén egy kertben, léptei nyomán hallatszottak a talpa alatt egymáson szögletesen átforduló kavicsok őrlődéshez hasonló hangjai. A kavicsok tulajdonképpen sírnak, mikor nagy erővel egymáshoz nyomják őket. Ezt pedig erőteljesen befolyásolja a lábunk alatt csikorgó kavicsos őrlemény, az úgynevezett murva ár. A nem megfelelő murva ár miatt ugyanis lehetséges, hogy egészen más méretű kavicsok zúzaléka őrlődik szüntelen cipőnk talpa alatt. A murva ár pedig nyilvánvalóan befolyásolja ennek a földre hintett, vagy éppen földbe döngölt apró zúzalékkőtömegnek a „minőségét”. Igen ám, mert a murva ár – szó szerint – kőkeményen kihat a vele beborított útfelületek minőségére, szilárdságára és persze használat közben – a hangjára is.

A murva ár összetevői

A murva ár alacsony, magas, vagy éppen számunkra ideálisnak mondható mivolta több tényező függvénye: http://www.fuvar-oda.hu/murva  Ez természetesen visszavezethető a murva ár végső állapotának előzményeihez. Így a murva ár életútja nem indul máshonnan, mint a kőfejtők kisvasútja mellől, ahol is a kőzúzalék, a kavics maga keletkezik. Ez a murva ár születésének helye végeredményben. Nagyzó kijelentésnek tűnik, de a murva ár alakulásának legkritikusabb pontja az az, hogy alapvetően honnan szerezzük be. Egy dolog ugyebár, hogy egyfajta apró kőtörmelékről, kavicsok összességéről beszélünk. Ezeknek a kis kődaraboknak a származása, vagy eredete döntően kihat a később értékesítésre kerülő murva ár összetevőjére. A kőfejtő bányákban rengeteg kisebb-nagyobb kődarab keletkezik, a legkülönbözőbb anyagokból és ráadásul igen széles mérettartományban. A nagyobb, akár ember méretű kődarabok itt nyilván nem jönnek szóba. Esetünkben a kisebb méretű kődarabokra hajtunk, melyeknek az anyaga többnyire mészkő, vagy dolomit. A murva ár kifizetése után így eredményként egy jellegzetesen tiszta, fehér színű kavicsot kapunk, nagyjából átlagos egyenkénti kavicsméret mellett. A murva ár másik oldalán még ott szerepel a kavicsos áru színe és mérete. A murva ár tekintetében az említett fehér mellett még szóba jöhet az enyhén, vagy kevésbé enyhén sárgás árnyalatú kavics, vagy éppen a szürkés színű verziója.
murva ár

A murva ár a méret függvényében

A murva ár fentiek tükrében nem csak a kitermelés helyszínétől függ. Azt azért nyilván tudjuk, hogy a murva ár akkor a legalacsonyabb, ha magából a bányából hozatjuk. Ilyenkor a murva ár fölé nem rakódnak egyéb, feleslegesen árdrágító tényezők és résztvevők díjazásai. Minek is tennénk másképp? A murva ár akkor a legjobb, ha az eredménye is olyan, mint maga a termék. Vagyis: egyszerű és pici. Vannak itt kavicsok kettő és öt milliméteres átlagos kavicsmérettől terjedően egészen a húsz, illetve az ötvenöt milliméteres kavicsok méretéig bezárólag, legalább négyféle mérettartományban.

A murva ár nyomában

A murva ár az imént említettek függvényében több kategóriára oszlik – értelemszerűen a kavicsos őrlemény átlagos szemcseméretének méréstani szórása miatt. A murva ár 20-55 mm-es mérettartományában – amilyen meglehetősen nagynak számító darabokat előszeretettel utak feltöltésére használnak – máshogy alakul, mint a kisméretű darabokat 2-5mm-es átlagos méretű ágyazó murva ár, vagy éppen a díszítéshez és térkövezéshez használt 5-20mm-ig terjedő igen széles mérettartomány. A murva ár ezeken a tartományokon és alcsoportokon belül így igen széles skála mentén alakulhat, hiszen a murva ár tekintetében megmutatkozó alapvető szín- és méretkülönbség természetes módon tükröződni fog annak felhasználási területén. Így a murva ár differenciálható a félhasználás célját illetően is.

Murva ár és lehetőségei

A murva ár nyilván alacsonyabb, ha magából a bányából szállíttatjuk, de egyéb kedvezmények is elérhetők természetesen, melyek függnek a rendelt mennyiségtől, és hogy pontosan hova is kell majd szállítani a rakományt. A murva ár tehát még alacsonyabb is lehet az egyes szállítók által preferált, vagy elhelyezkedésük miatt könnyen elérhető településekre, vagy kerületekbe történő szállítás esetén. Érdemes lehet erről tájékozódni, még a murva ár kifizetése előtt.

The following two tabs change content below.

Expediciozz

Latest posts by Expediciozz (see all)