Hírek

Kampányzáró konferencia

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) Expedíciózz a háztartásodban c. kampány rendezvényein résztvevők minden tekintetben sokkal környezettudatosabbaknak bizonyultak, ismereteik bővebbek lettek, mint az átlagemberek esetében – igazolta egy elvégzett kutatás. Az ország 9 nagyvárosában 2012. júniusában és szeptemberében két ízben találkozhattak a helyi emberek a kampánynapokat szervező tanácsadók standjaival, illetve két klímatudatos hajóssal is, akik hasonló módon arra szeretnének minél több embert ösztönözni, hogy térjenek át egy takarékosabb, ésszerűbb, megújuló energiák használatára alapozott életmódra.

A kommunikációs kampány keretében húsz témában jelenhettek meg tanácsadó szórólapok, hírlevelek, s awww.expediciozzokosan.hu-ról valamennyi le is tölthető. A rendezvényeken, az azt kísérő tevékenységekben (ökolábnyom számítás, kompomata, energomata játékok, totók, stb.) több mint tízezren vettek részt. Közöttük azok a diákok is, akik a tegnapi (2012.10.18.) kampányzáró konferencián, mint a „Van egy zöldítő ötletem” c. rajzpályázat nyerteseiként megjelentek.

 

A projekt bemutatása

Az Expedíciózz a háztartásban rendezvénysorozat célja volt, hogy felhívja a figyelmet az fogyasztás csökkentésének szükségességére és növelje a megújuló energiák használatára vonatkozó ismereteket.

Abból a feltételezésből indultunk ki, hogy a megújuló energiák és a takarékos technológiák ismerete hazánkban alacsony, ezért felmérést végeztünk, amely a következő megállapításra jutott. A vizsgált zöld technológiák használata a vizsgált kvázi szakértők körében is meglehetősen alacsony, a lakosság körében pedig komoly hiányosságok mutatkoznak ezen a téren. Azt tapasztaltuk, hogy bár a „hagyományos” fenntarthatósági üzenetek eljutnak ezekhez az emberekhez, cselekvés akkor kapcsolódik hozzájuk a legnagyobb eséllyel, ha ezt legalább minimális szinten indokolja a gazdasági racionalitás.

A projekt során egyaránt elértük a megyei jogú városokban élő fiatal felnőtt generációt, amely már önálló háztartással, családdal rendelkezik, valamint azokat, aki az önálló élet megkezdése előtt állnak. A júniusi és szeptemberi rendezvénysorozat helyszínei voltak: Nyíregyháza, Győr, Veszprém, Székesfehérvár, Pécs, Szeged, Miskolc, Eger, Esztergom. Ezek keretében az érdeklődők felfedezhették az átlag háztartásban a megelőzést és takarékosságot szolgáló technikákat, eljárásokat (Go stop, víztakarékos toalett és zuhany fejek, hulladékminimalizálás, LED világítás, stb.). A környezet és emberi egészséget kímélő szereket (tisztítás, tisztálkodás, kozmetikumok, barkácsolás). Megújuló erőforrások alkalmazási lehetőségeit (napkollektor), öko-építészeti megoldásokat. Az ismeretek átadása játékos, könnyed formában történt, szakértők tanácsainak meghallgatása mellett, valamennyi helyszínen lehetőség volt öko-lábnyom mérésre, makettok készítésére, kipróbálására. A legjobban szereplő résztvevők külön díjazásban (energiatakarékos eszközök) részesültek.

Projektünk különlegessége volt, hogy az eseményeken, műholdas kapcsolatba léptünk, a 2 vitorlázóval, akik az megvalósítás időszakában világkörüli úton jártak, olyan hajóval, amelyen a rendezvényeken is megismerhető technológiákat alkalmazták, minimálisra csökkentve az energiafogyasztást, ezzel is példát mutatva a lakosságnak.

Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb ember figyelmét felhívjuk a projektre és annak tartalmára, komplex kommunikációs stratégiát valósítottunk meg. Minden településen óriásplakátokat állítottunk fel, valamint a helyi televíziókban riportokat jelentetünk meg. Rádió és TV műsorok legnézettebb műsoraiban is beszámoltunk a programsorozat céljairól. A projektnek saját interaktív honlapot hoztunk létre (http://expediciozzokosan.hu/), s a Greenfo környezetvédelmi portálon és zöld újságokban is megjelentek beszámolók. A rendezvényeken tájékoztató anyagokat osztottunk figyelve arra, hogy a legkörnyezetbarátabb nyomdai technológiákat alkalmazzuk (http://expediciozzokosan.hu/index.php/kiadvanyok). Rajzpályázatot írtunk ki diákok számára, „Van egy zöldítő ötletem” címmel.

A passzív elérések száma a projekt befejeztéig elérte a 6 500 000-t, míg az aktív eléréseké a 9 ezret. A projekt lebonyolítását a Kötháló részben saját tagjaival, részben külső szakértők bevonásával és helyi önkéntesekkel végezte.

A helyszíni kérdőíves, interjús és telefonos hatásosság mérés szerint a rendezvényeken résztvevő válaszadók minden tekintetben sokkal környezettudatosabbaknak bizonyultak, mint a telefonos kérdezés alanyai. Jelentős különbségeket mutattak magatartásformájuk és ismereteik szempontjából is: akik ismerték a kampányt, szignifikáns tájékozottabbak, környezettudatosabbak voltak, azaz kampányunk elérte a célját.

 

 

„Expedíciózz a háztartásodban” c. kampányzáró konferencia

 

A rendezvény időpontja: 2012. október 18., csütörtök 10:00 óra

A rendezvény helyszíne: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár (4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2.)

A rendezvény programja:

09:30 – 10:00 Regisztráció

10:00 – 10:30 Megnyitó, A KÖTHÁLÓ tevékenységének, programjának, a kampány céljainak és megvalósításának bemutatása
Előadó: F. Nagy Zsuzsanna (elnök, KÖTHÁLÓ)

10:30 – 10:45 A kampányról készült mozgóképes anyag megtekintése
Előadó: Hankó Gergely (PR vezető, ÖKO-Pack Nkft.)

10:45 – 11:05 Beszámoló a 80liter.hu hajósainak útjáról
Előadó: Blaskovich Ákos (az expedíció tagja, 80liter.hu)

11:05 – 11:20 A kampány tapasztalatai
Előadó: F. Nagy Zsuzsanna (elnök, KÖTHÁLÓ)

11:20 – 11:40 Kávészünet

„Van egy háztartászöldítő ötletem” c. országos rajzpályázat eredményhirdetése, díjainak átadása

Sajtótájékoztató

11:40 – 11:55 A fenntartható és tudatos fogyasztás szempontjai
Előadó: Horváth Zoltán (elnök, Esztergomi Környezetkultúra Egyesület)

11:55 – 12:10 Háztartászöldítő tanácsok
Előadó: Karásziné Gulyás Edit (E-misszió Egyesület – ZÖLDÖVEZET – önkéntes)

12:10 – 12:40 Konzultáció, hozzászólások

12:40 – Állófogadás

 

 

 

Fantasztikus pezsgés a fehérvári civil napon

A szombati Ökoexpedíciót a székesfehérvári civil nap keretében rendezték meg, így sok látogatója volt a rendezvénynek.

A házigazda Gaja Környezetvédő Egyesület az Alba Pláza mellett szervezte meg az Expedíciózz a háztartásban! székesfehérvári állomását. Gárdonyi László, az egyik szervező véleménye szerint a fehérvári civil nap leglátványosabb része volt az Ökoexpedíció. Elmondása szerint fantasztikus pezsgés volt a belvárosban: sok rendezvényt – pl. Mangalica fesztivált, Zichy esküvőt – tartottak itt szombaton. Így a júniusi Ökoexpedícióhoz képest most jóval több embert tudtak megszólítani a környezetvédők. A nyitáskor esett pár csepp eső, de utána változóan felhős, napos idő lett – összességében szép idő volt a szervezők szerint. Sok család is kilátogatott a rendezvényre, és a gyerekek élvezhették a társasjátékokat – ez utóbbi a júniusi alkalommal az eső miatt elmaradt. A látogatók kérdései közül a két slágertéma a megújuló energia és az ökoépítészet volt.
Kora délután a résztvevők Blaskovich Ákos hajósnak is számos kérdést feltettek. Blaskovich Csák Attilával körbe szerette volna hajózni a Földet 80 liter üzemanyagot használva – az expedícióval a környezetvédelem fontosságára akarták felhívni a figyelmet. A80liter.huoldalon olvasható beszámolójuk szerint összesen 691,5 liter üzemanyagot fogyasztottak, ami más hajókhoz képest még így is alacsony értéknek számít. Ausztráliában végül feladták az expedíciót – erről a döntésükről így írtak internetes hajónaplójukban: „Mostanra vált világossá előttünk, hogy a földkerülést, az eredetileg tervezett útvonalon nem tudjuk befejezni, a már majdnem a teljes Indiai óceánra kiterjedt üzemszerű kalózkodás miatt. Támadásokat jelentettek Madagaszkár északi partjaitól már egész a Maldiv-szigetekig mindenfelé. A támadások egyre gyakoribbak, a módszerek egyre durvábbak. Régen „csak” kirabolták a hajót, elrabolták a legénységet és váltságdíjat kértek. Ma egyszerűen lelövik az áldozatokat.” A két hajósnak a gyerekeik fontosabbak voltak annál, minthogy vállalják a kockázatot.

 

Tudatos kérdései vannak a lakosságnak

Csütörtökön a veszprémi Ökoexpedíció szervezőinek a látogatók konkrét kérdéseket tettek fel, például a napelemek áráról, finanszírozásáról.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló) Expedíciózz a háztartásban! rendezvénysorozata szeptember 27-én Veszprémbe érkezett. A szervezők a Főposta előtt, a Sétálóutcán állították fel sátraikat, hogy egy napon keresztül környezetbarát változtatásokra buzdítsák a lakosságot. Sajnos nem volt túl sok látogató – ez talán annak is köszönhető, hogy éppen felújítják a Sétáló utcát. Az idő szép volt, bár fújt a szél.

Mátyás Mónika, az eseményt lebonyolító Kör Alapítvány kuratóriumi elnökének elmondása szerint a csütörtöki alkalommal az Energiatakarékosság volt a slágertéma. A korábbi tapasztalatokkal ellentétben ma már a lakosságnak konkrét kérdései vannak ezen a téren – például, hogy mennyibe kerül egy napelem. A mai rendezvényre ellátogatott például egy ötfős, háromgyerekes család, akik arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan lehet finanszírozni egy napenergiás befektetést. Véleményük szerint 50%-os támogatással már belevágnának egy ilyen fejlesztésbe, tehát egy 800 000 ft-os berendezés árából 400 000 Ft-ot ki tudnának fizetni.

Délután két órakor Blaskovich Ákos személyesen mesélt a világkörüli környezetbarát hajóútjukról, arról, hogy ők milyen módon törekedtek saját expedíciójuk környezeti hatásait minimalizálni, hétköznapjaikat zöldíteni. A kérdező érdeklődők mindannyian arra voltak kíváncsiak, hogy mennyit fogyasztott a hajó, annak ellenére, hogy nem volt viszonyítási alapjuk, mivel túlnyomó többségük nem szokott hajózni.

 

Piacosított szemléletformálás

Júniusban több ezer ember sétált el az Expedíciózz a háztartásban! kampány sátrai előtt győri ETO Parkban, hiszen a rendezvényt akkor a helyi szervező Reflex Környezetvédő Egyesület a Győri Vásárhoz igazította, az őszi forduló állomáshelyét egészen más szempontok alapján választották ki.

Tegnap a győri piac közelében, a Városi Könyvtár előtt állították fel a standokat, és a szép számú érdeklődő így zömmel a piac vásárlói közül kerültek ki. A kampánysátor – igazodva a piac nyitva tartásához – már reggeltől fogadta az érdeklődőket, az aktivisták a piaci asztalok között is népszerűsítették az expedícióstandjait, így sokan töltöttek ki ökototót, és válaszoltak a kérdésekre nem utolsó sorban a háztartásban hasznosítható környezetbarát nyeremények reményében.

A látogatók leginkább a háztartási vegyszerek kiváltására alkalmas ökomosószerek, környezetbarát takarítószerek iránt mutattak érdeklődést, de sokan álltak meg a biokozmetikumok asztalánál, és a Természetesen – hagyományosan ma is! feliratú tábla mögötti kiállítóhelyen megszemlélhető, természetes anyagokból készült konyhai eszközöket, tálakat és tányérokat is alaposan megvizsgálták.
A legtöbben azonban – mint ezt Nagy Péter Reflex Környezetvédő Egyesület programvezetője a greenfonak elmondta – a napkollektoros aszaló berendezést keresték, amelyet előző este az egyik kereskedelmi televízió is bemutatott. Ez egy olyan szerkezet, amelynek fekete csöveiben felmelegszik a levegő, az fölszáll a különböző tálcákon keresztül, amelyekre a gyümölcsöket elhelyezték, és így aszalja meg őket. Ezen kívül persze azok a kérdések is felmerültek, amiért általában megkeresik a környezeti tanácsadókat: hulladékos kérdések, fakivágás, vagy éppen a mobil tornyok egészségkárosító hatása.

Több iskolai osztály is kilátogatott az expedíciós standokhoz, a gyerekek is lelkesen töltötték a totókat, és érdeklődtek Blaskovich Ákos, avilágkörüli vitorlás expedíció résztvevőjének a beszámolója iránt. Egyebek mellett arról kérdezték a hajóst, hogy a déli féltekén tapasztaltak-e az északinál sokkal intenzívebb napenergia felhasználást, és mutattak-e érdeklődét a szigeteken a bennszülöttek a hajójukon található felszerelés iránt. A hajós véleménye szerint nagyon kevés helyen láttak az alternatív energia hasznosítására törekvéseket, a hajójuk tengervízből ivóvizet előállítani képes víztisztító berendezése azonban nagy sikert aratott. Blaskovich Ákos beszámolt egy „tengeri stoppos” lengyel házaspárról, akik ilyen módon kívánták körbeutazni a Földet, és akiket ők is felvettek a hajójukra egy darabig. A legmegdöbbentőbb élménye azonban az volt, hogy a tenger tele van tornacsukával és pillepalackkal.

 

 

The following two tabs change content below.

Expediciozz

Latest posts by Expediciozz (see all)